Meten is Weten

Meten is Weten

Inwijding

LabyrintPosted by Hans Baars 24 Apr, 2017 11:14:50
Alle inwijdingen zijn bijzonder dus ook de inwijding van het labyrint. Nadat de plek al is beschermd door twee bergkristallen en twee rozenkwartsen is het nu tijd voor de inwijding van het labyrint zelf.
Op de vier windrichtingen worden de vier elementen geplaatst en vervolgens de plek symbolisch verzegeld en de plek bekrachtigd. Op het noorden plaatsen we de (vrouwelijke) aarde, op het oosten plaatsen we de (mannelijke) lucht, op het zuiden plaatsen we het (mannelijke) vuur en op het westen plaatsen we het (vrouwelijke) water.


Na de vier elementen toegevoegd te hebben loopt Winny met een witte roos naar het hart van het labyrint en ik met een obsidiaan, om het labyrint nog eens extra op te laden......

  • Comments(0)//metenisweten.hansbaars.nl/#post8

Vast leggen

LabyrintPosted by Hans Baars 30 Mar, 2017 17:43:40

Zo, de eerste aangename lentedagen zijn gearriveerd. Het labyrint is goed neergelegd nu, smallere takken zijn vervangen door dikkere takken en het voelt nog beter nu. Aan de westkant is een vuurplaats aangelegd, omdat vuur bij een labyrintloop een extra dimensie geeft, naast warmte en gezelligheid. Bij de inwijding gaan we tenslotte ook de vier elementen toevoegen aan het labyrint: aarde, lucht, water en vuur.Nu dat ook geregeld is, wordt het tijd om het labyrint vast te zetten op de grond. Zodanig, dat we er tussendoor kunnen maaien en dat ie blijft liggen mochten deelnemers tegen de zijkanten aanlopen. Na overleg blijkt heel stevig ijzerdraad een goede optie. Dus heb ik twee rollen gekocht van 25m met een dikte van 2,7mm en we kunnen aan de slag. Dit is goed stevig ijzerdraad en kan goed gebogen worden en ook nog eens stevig worden vastgezet. Ideaal dus.

Twee rollen ijzerdraad (wat natuurlijk niet genoeg is) om per stok 2x een "haring" in de grond te drukken.

25 cm per stuk ijzerdraad en dan afknippen en ombuigen bij de stok zelf, zodat de juiste maat genomen wordt.
In de grond drukken en mooi vast!


  • Comments(0)//metenisweten.hansbaars.nl/#post7

Proef leggen

LabyrintPosted by Hans Baars 23 Mar, 2017 16:58:48
Allereerst dank voor alle leuke reacties op de vraag "rond of vierkant". Het is duidelijk, hij moet rond worden of moet ik zeggen zij moet rond worden? Hoe dan ook, rond is de vorm.

Ik zal er maar rond voor uitkomen, als ik hiervan moet rondkomen, zal ik eerst met de pet rond moeten gaan. Wie dan het rondje betaalt is degene die als laatste rondwaart. Maar goed, bij mij is het glas ook altijd halfrond.


Vandaag was het 11 graden met een frisse oost of zuidoostenwind en er is vandaag gekeken hoe het labyrint ligt als we de takken op de grond leggen. Ik moet zeggen, het ziet er mooier en duidelijker uit dan met bamboe, om het simpele feit dat de stokken veel dikker zijn en het dus overzichtelijker is. Het zien van het hele labyrint is belangrijk.


Aangezien er is gekozen voor het klassieke labyrint beginnen we met een kruis en vier hoekpunten. Dit proef leggen heb ik samen gedaan met Peter Gertsen van Ambacht Berkenkracht. Hij is een handwerksman pur sang en maakt naast vingerlabyrinten van diverse houtsoorten ook didgeridoos. Kijk eens op http://ambachtberkenkracht.nl/didgeridoo.php


Nu het labyrint zo ligt, voelt dit al helemaal goed. Het is met de opening gericht naar het oosten en het ziet er al heel fraai uit. Al pratende en (over)leggende zal het grootste gedeelte blijven liggen. Wel worden kleinere takken vervangen door grotere, er zullen nog meer rondingen worden aangebracht en tot slot zal alles worden gefixeerd met ijzerdraad. Zodat niet telkens stokken teruggelegd hoeven worden.
Vanzelfsprekend wordt het hele labyrint nog schoon gemaakt, er worden nog een viertal stenen omheen gelegd en alles wordt nog vastgezet. Hieronder het resultaat van vandaag.

Iemand nog aanvullingen?  • Comments(0)//metenisweten.hansbaars.nl/#post6

Rond of vierkant?

LabyrintPosted by Hans Baars 11 Mar, 2017 16:31:56
Wat is hier verder nog aan toe te voegen..... Laurier Ontdekkingsreizen. Het pad op weg naar de creatie van het labyrint is zoals altijd een ontdekkingsreis. Waar neemt het labyrint van laurier mij mee naar toe. Waar zal het komen te liggen, hoe zal het eruit zien?

De grote takken zijn vrijwel allemaal geknipt en liggen klaar om op een bepaalde lengte geknipt te worden, geheel afhankelijk van de breedte van de paden.

Prettig is om de takken straks op het gras te leggen met een breedte van 50cm. Meten is weten tenslotte, dus moet ik een stuk gras reserveren van 7,5m bij 7m. Tenminste, als we het hebben over het klassieke labyrint. En dan is nog de vraag, maken we het labyrint in het vierkant of gaan we deze rond maken? Als het labyrint rond moet worden, moeten de takken korter worden afgeknipt. We gaan eerst maar eens proef leggen en kijken hoe het eruit ziet en - belangrijker nog - hoe het voelt als het labyrint vierkant is. Wat vinden jullie? Rond of vierkant?

Meten is weten, dus als we dit labyrint gaan maken, zijn de maten ook duidelijk:  • Comments(0)//metenisweten.hansbaars.nl/#post5

Voorbereidingen

LabyrintPosted by Hans Baars 05 Mar, 2017 10:39:42

Zo, een nieuwe plek met de mogelijkheid om een labyrint aan te leggen. Heerlijk! We hebben een plekje in het buitengebied van Vlagtwedde gevonden met een grote voortuin en daar kunnen we een labyrint aanleggen.

Bij het vorige huis stond heel veel bamboe in de tuin, wat ik heb gebruikt om een bamboelabyrint aan te leggen. Bamboe stokken van 50cm, 1m en 1,5m heb ik gebruikt om op enkele plekken een vierkant klassiek labyrint uit te leggen. Hier is echter een enorme haag van Laurier. Deze haag zorgt ervoor dat we weinig licht in huis krijgen en dat betekent werk aan de winkel. De haag zal worden gesnoeid en de grote takken ga ik bewerken zodat we wederom een klassiek labyrint aan gaan leggen, maar nu van laurierstokken.

De Laurus Nobilis (Laurier) is een bijzondere plant met geneeskrachtige werking en we weten allemaal dat de lauwerkrans is afgeleid van deze plant. Oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied kan deze plant wel 100 jaar worden en circa 10 meter hoog.

Hier kan je zien hoe de haag er nu uitziet en hoe het ons uitzicht belemmert. De eerste foto is van de kant van het huis, de tweede vanaf het land.

Maar dan pak je de snoeischaar, takkentang en de boomzaag en dan ben je na een paar uur al een aardig stuk opgeschoten..... De energie voelt anders, het is weer open, licht en ontvankelijk. Het stroomt.


De kleinere takken gaan bij het tuinafval, de grotere heb ik apart gelegd, zodat deze straks gebruikt kunnen worden voor de paden van het klassieke labyrint.  • Comments(0)//metenisweten.hansbaars.nl/#post4